Elektrik Elektronik Sektörü İçin E-Ticaret Tavsiyeleri

E*Ticaret son yıllarda internetin yaygınlaşması, ülkemizin ekonomik ve demografik yapısının getirdiği sebepler nedeniyle ciddi bir biçimde ilerleme kayıt etti. Ancak yine bu süreçte birçok e-ticaret firması zorlu rekabet koşullarına dayanamayarak kapandı. 2017 yılı itibari ile 17.5 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacmimiz %3.5luk penetrasyon oranı ile henüz daha yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Eletrik-elektronik ürünlerinin online olarak satılması birçok firmanın iştahını kabartsada uygulama imkanı, bilgi seviyesi, teknik alt yapı yetersizliği vb nedenlerle olgunlaşma aşamasının çok gerisinde diyebiliriz. Başarılı başarısız birçok e-ticaret girişimine yaptığımız danışmanlıklardan elde ettiğimiz bilgi ve tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedik.

1-E-ticaret, pazaralama veya satış ekibinizin arta kalan zamanlarında yapabileceği bir iş değildir. Eğer sürdürülebilir bir e-ticaret sitesi yaratmak istiyorsanız, ayrı bir ekip kurmanızı öneririz.

2-Genel ürün satışından ziyade, niş ve teknik ürünlere odaklanmanızı öneririz. Siz de işin içine girince göreceksiniz sisteme gireceğiniz birçok ürün Hepsiburada, N11, Gitti Gidiyor gibi sitelerde satılıyor. Bu sitelerle rekabet etmek neredeyse imkansız. Zaten sektör şuan dev firmaların tekeline girmek üzere.

3-Hazır e-ticaret paketleri günü kurtarmaya yönelik. Ekibinizde ciddi kod ve tasarım bilen yoksa, tasarım ve kullanıcı deneyimi açısından ciddi sıkıntı yaşarsanız. O yüzden yola başlarken, yeni bir site tasarlatmanızı öneririm.

4-Ürün girme kısmı e-ticaretin en önemli aşamalarından biri. Bir ürünü doğru bir şekilde girmek 5-10 dakikaarası sürer. Binlerce ürün girmeniz gerektiğini düşünürsek, ciddi bir zaman ve emek. Başka sitelerden “copy-paste” ürün açıklaması girmeye kalkışmayın.

5-Ekibinizde kesinlikle bir SEO uzmanı olsun. SEO bu işin bel kemiği.

6-Pazarlama otomasyonu işin en önemli kısımlarından biri. Büyük data ve yönetimi nedir bilmiyorsanız, e-ticarette başarılı olma şansınız çok düşük. Eğer pazarlama otomasyonuve big data bilginiz yoksa, e-ticaret deneyiminiz muhtemelen kısa sürecektir. Bugün Amazon’u Amazon yapan pazarlama otomasyonu ve big data yönetiminde en iyisi olması.

7-İçerik pazarlamasıyine işin en zahmetli ama en de yararlı kısmı olacaktır. E-ticaret bütçenizin %15-20 oranındaki kısmını içerik pazarlamasına ayırın.

8-E-ticaret siteniz oturduktan sonra (3-9 ay)  bir kampanya ve dönüşüm uzmanı istihdam edin.

9-Sosyal medya bu işin olmazsa olmazı. Aylık bir sosyal medya reklam bütçeniz olsun. Günlük olarak Instagram, Twitter, Linkedin ve Facebook üzerinden paylaşım yapmayı unutmayın.

10-Adwords bir diğer olmazsa olmaz. Doğru adwords stratejisi oluşturarak, ayda binlerce TL kar edebilirsiniz. Bu noktada Schmea.org oluşturmayı ve SEO odaklı bir adwords stratejisi oluşturmanızı tavsiye ederiz.